Test de impact van je financieringsmodel met een verandertheorie

Deel:

I.s.m. met Avance, adviesbureau gespecialiseerd in impact meten voor social enterprises, NGO’s en impact investors, ontwikkelde De Grote Beweging een handreiking voor het maken van een verandertheorie. Het ontwikkelen van een verandertheorie helpt om met elkaar scherp te krijgen welke blokkades opgelost worden met het gekozen financieringsmodel.

Betalen voor impact heeft vaak een indirect doel: bijdragen aan maatschappelijke verandering. Dit zijn de hogere effecten. In een verandertheorie kun je deze verschillende niveaus goed samenbrengen en met alle partijen bespreken wat de juiste aanpak is en wat de logische effecten hiervan zijn. Heb je deze schakels beter in beeld gebracht, dan wordt het eenvoudiger om te sturen op de juiste resultaten.

Leeuwarden Oost past verschillende vormen van betalen voor impact toe om maatschappelijke initiatieven te versterken en zo bij te dragen aan perspectief en kwaliteit van leven voor bewoners van Leeuwarden Oost. Download hier hun verandertheorie, lees ook het praktijkverhaal.

Waar moet je op letten bij het maken van een verandertheorie?

Probeer de effecten zo concreet en precies mogelijk te omschrijven. Beschrijf wie er verandert en wat ze anders doen of ervaren. Aan vage statements heb je niets. Verder blijft de verandertheorie een ‘theorie’ waarvan je hoopt dat deze werkelijkheid wordt. Het is daarom belangrijk regelmatig te bekijken of de theorie standhoudt in de praktijk en om deze aan te passen aan nieuwe inzichten. Wil je garanderen dat de verandertheorie gebruikt wordt? Maak dan ook afspraken over de reflectie op – en doorontwikkeling van – de verandertheorie.

De belangrijkste tips van Avance
  • Stel elkaar kritische vragen of vraag iemand uit de doelgroep om dit te doen. Dit maakt de verandertheorie sterker.
  • Zet door wanneer het ingewikkeld wordt. Door alles in beeld te brengen kan het proces overweldigend lijken. Maar we zien in de praktijk meestal dat hierna een beter gezamenlijk beeld van verandering ontstaat. Dat is de basis voor een heldere verandertheorie.

Ga naar Handreiking Verandertheorie.

Deel artikel via:

Meer nieuws

Artikelen

Finance Tool voor sociaal ondernemers

De juiste financieringsmix vinden. Dat is essentieel om je te ontwikkelen tot een gezonde en succesvolle sociale onderneming. Maar het kan heel lastig zijn. Gelukkig heeft het veld van impactinvesteerders zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld.

Cookies op de website van de Grote Beweging.
De grote beweging gebruikt Functionele en Analytische cookies voor website optimalisatie en statistieken.